Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Dünden bugüne Bosna

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
sameTR
Moderatör
Moderatör
sameTR


Mesaj Sayısı : 93
Yaş : 34
Localisation : yalova-merkez
Kayıt tarihi : 03/08/06

Dünden bugüne Bosna Empty
MesajKonu: Dünden bugüne Bosna   Dünden bugüne Bosna EmptyPtsi 19 Kas. - 16:37

Ebu Hamid El-Garra’nın “Tuhfetül-Elbab” isimli eseri, içinde fevkalâde önemli bilgiler bulunan Arapça bir eserdir. Bu esere göre Boşnaklar başta olmak üzere, Balkanlarda, Hazar Türkleri ile İslamiyet yayılmıştır. Bosna’daki Müslümanlar İslamiyeti yayan manevi liderlerinden dolayı İsmailliler diye anılmışlardır (Hazar Türkleri). Macar kralı Kalman, İslamiyeti Bosna ve Balkanlarda yok etmek için son derece şiddetli, sert ve zalimce bir kanun “Kalman Kanunu” çıkardı. Bu kanunun önemli maddeleri şöyledir:
Madde 46: “Bir kimse Müslümanlardan birinin Hıristiyanlık âdeti dışında, Müslümanlık gereği oruç tuttuğunu, iftar ettiğini, yemek yediğini, domuz etinden ve içkiden çekindiğini, namaz ve gusül abdesti aldığını, namaz kıldığını ya da İslamiyete ait herhangi bir ibadeti ve emri yaptığını, Kur’an-ı Kerim okuduğunu ya da çocuklara öğrettiğini ve de dinini öğrettiğini görür de krala haber verirse, haber veren kimseye o Müslümanın malının çoğu verilir.”
Madde 47: “Her Müslüman köyü, kilise yaptıracak ve aynı zamanda bu kiliseye devamlı aidat verecektir. Kilise yaptırdıktan sonra Müslümanların yarısı bu köyden göç edecektir. Kalanlar Hıristiyanlarla birlikte tıpkı bir evde beraber oturan aynı dinden Hıristiyan kimseler gibi yaşayacaklardır. Kilisede şüpheye mahal vermeden Hıristiyanlar gibi ibadet edecektir.”
Madde 48: “Bir Müslüman kızını kendi milletinden birine veremeyecek, bizim milletimizden Hıristiyan olan bir kimseye verecektir.”
Madde 49: “Bir kimse bir Müslümana misafir olarak giderse veya o kimseyi (Müslümanı) yemeğe götürürse kendisi de misafiri de yalnız domuz eti yiyeceklerdir.”
Macar Krallarının, Kalman Kanununun icrası ile yaptıkları zulme rağmen Boşnaklar “Sarı Saltuk”un vefat edene ve Osmanlının gelişinden önceki son iki asra kadar İslamiyeti gizlice devam ettirdiler. Daha sonra Macar krallarının baskısıyla İslamiyetten koptular. Ama bunun yanında “Bugomil” mezhebi ile “teslis”i inkar ettiler. Allahü teâlânın birliğine Hazreti İsa’nın Allahü teâlânın kulu ve peygamberi olduğuna inanıyorlardı. Vaftizi, Meryem Ana, azizler kültürünü, mukaddes resimleri ve haç’ı reddettiler. Boşnaklarda Papaz teşkilatı (ruhani sınıfı) yoktur. Boşnaklar hiçbir kiliseye mensup olmadılar. Osmanlının Bosna-Hersek’i fethi ile eski dinlerine kendi istekleri ile dönerek İslamiyetle şereflendiler. Balkanlar’daki felaket tohumu, 13 Temmuz 1878 Berlin Konferansında atıldı. Müslümanlara azınlık muamelesi yapıldı. O tarihte Bulgaristan’da Müslümanların sayısı %60, Hıristiyanlar %40 iken Bulgaristan’da Hıristiyan krallık kuruldu. Romenlere, Bulgarlara, Sırp ve Hırvatlara bağımsızlık verilirken Müslüman Boşnaklar ile Müslüman Arnavutlar ve Hıristiyan Makedon, Ulahlara azınlık muamelesi yapıldı.
İngiliz Temsilcisi Lord Salisburg, Avusturya-Macaristan’ın Bosna-Hersek’i işgalini teklif etti. Rusya kabul etti. Osmanlının itirazına Prusyalı Prens Bismark: “Biz bu kongrede Osmanlı Devletinin hak ve menfaatlerini temin için değil, Avrupa’nın menfaatlerini korumak için bir araya geldik” dedi. Bununla birlikte Avusturya-Macaristan, zorla ve zulümle Bosna-Hersek’i işgal etti (28 Ekim 1878). Bosna-Hersek bu duruma isyan etti. Biz Osmanlıdan ayrılmak istemiyoruz dediler. Bu haklı tepkileri kanla bastırıldı. Avusturya-Macaristan, Boşnakların tepkisine karşılık 5 Ekim 1908’de Bosna-Herkes’i ilhak ettiklerini açıkladılar.
5 Ekim 1908’de Osmanlının 415 yıllık fiili ve 446 yıllık hukuki hakimiyeti sona erdi. 1908’den bu yana Bosna-Hersek’ten milyonlarca kişi Anadolu’ya göç etti. Birinci Dünya Savaşının sonunda Sırplar Bosna Hersek’i işgal ve 24 Kasım 1918’de ilhak ettiler. 1878’den bu yana Bosna’da zulüm, baskı, katliamlar periyodik olarak devam etti. 15 Ekim 1991’de Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti. Avrupa’nın ortasında bir İslam devletine tahammül edemeyen Batı, Sırpları kullanarak katliam başlattı. Bosnalı Müslümanlar Bosna’nın tamamına hakim olmak üzere iken ABD devreye girerek Dayton Antlaşması ile Bosna’da savaş sona erdi. Bu anlaşma Müslümanlar için haksız ve adaletsiz bir anlaşmadır.
Not: Kalman Kanununun tamamı araştırmacı yazar Lütfi İkiz’de mevcuttur


Dış Politika
M.Necati Özfatura
07 Eylül 1999 Salı
necati.ozfatura@tg.com.tr
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Dünden bugüne Bosna
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bosna-Hersek’teki “Kutsal emanetler&
» Bosna ile ilgili bilgiler

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Edebiyat :: Anlatı-Hikâye-
Buraya geçin: